Saltar al contenido

Rodal Arquitectos

Del puerto al huerto

SITUACIÓN:

C-58 a Badia del Vallès

FECHA:

2020-2021

SUPERFICIE:

200.000m2

FOTOGRAFÍA:

Òscar Garcia

El projecte parteix de la necessitat de donar resposta a la demanda històrica de les zones de perifèria urbana de poder mantenir un vincle amb la naturalesa i per a fer-ho, planteja una proposta basada en un caràcter industrial, que lluny d’ocultar o suavitzar la duresa del seu entorn, l’accentua i reivindica com a pròpia de la seva identitat i caràcter.

En 2019 sorgeix l’obligació de reubicar uns els horts urbans situats en la zona inundable d’un riu dels afores de la primera corona periurbana de Barcelona. Els horts preexistents es van construïr de manera irregular, moltes vegades perjudicant el mitjà natural que els envoltava i sense garantir un mínim de salubritat ni d’equitat a l’hora de distribuir un espai de titularitat pública.

Aquest context, sumat amb l’ampliació d’un vial contigu a aquest espai, va fer prendre la decisió re-situar i regular l’activitat en una altra zona del municipi.

Aprofitant el desnivell del terreny de redistribueixen les terres per a generar un espai escalonat generant 4 nivells separats per un metre d’altura. El primer nivell és el d’accés al recinte, del qual es pot accedir a l’aparcament i recollir els residus generats. En el segon nivell se situa la zona de berenador, amb els banys comunitaris, barbacoes, espais per a netejar, zona d’ombra generada per arbres, i taules per a poder menjar. Finalment, en el tercer i quart nivell se situen les parcel·les dels horts. En total hi ha 98 parcel·les de 80m2 amb una caseta per a eines a l’interior de cadascuna.

A nivell d’edificació, el projecte només consta d’unes petites casetes, que són contenidors marítim reciclats, que serveixen com a espai d’emmagatzematge de cada mòdul formada per quatre parcel·les d’horts i la zona de banys i espais de neteja. En el perímetre de la coberta se situen els canelons de PVC que recullen i canalitzen les aigües pluvials perquè puguin ser usades per a regar els horts.

Així doncs, la proposta contraposa un paisatge urbà format per habitatges prefabricats amb la renaturalització d’espais perifèrics, generant zones de cultiu utilitzant contenidors reciclats que reivindiquen el caràcter industrial de l’entorn.

Els contenidors son modificats per a ser usats com a armaris on guardar les eines. També s’usen per a definir l’espai i com a suport per a col·locar una pèrgoles que s’usen com a zona d’ombra i accés a la parcel·la.

El forat de les portes i les divisions interiors (amb tubs d’acer soldat que suporten panells de OSB) es realitza en taller, mentre que el pintat i el muntatge de les portes es fa in situ. Per a la nomenclatura dels contenidors, es conserva un sistema d’enumeració de les parcel·les com el dels contenidors en els ports dels quals provenen.

Per a esponjar la contundència de la proposta, es planten arbres al perímetre de l’espai per a crear zones comunitàries a cadascun dels quatre sectors que defineix la distribució del projecte.

Al mateix temps, un de cada quatre contenidors té una coberta amb plantes arbustives i aromàtiques per a millorar la qualitat ambiental.